Family tree

Nacrtao sam porodično stablo za prijatelja. Izazov je bilo ukomponovati mnoštvo elemenata u pregledan, slojevit prikaz a da crtež ne poprimi ukočenost šeme. Takođe, suočio sam se sa strpljenjem (tj. nedostatkom istog) koje zahteva crtanje mnoštva, u ovom slučaju lišća i vinjeta. Posle nekoliko nestrpljivih seansi, odlučio sam i naučio kako da napravim custom "nozzle" za "Image Hose" brush u Painter-u. Pravljenje uzoraka za brush je zahtevalo nešto vremena ali su zato krošnje brzo iscrtavane. Cool tool!

Crtež je digitalno odštampan na platnu sa čim nisam imao iskustva pre. Otisak se ispostavio veoma pristojan, platno je naknadno mat lakirano radi postojanosti. Lep ram je čučnuo zgodno. Kao neko ko koristi grafičku tablu za crtanje, zaintrigiran sam idejom da se digitalni crteži, crtani digitalnim slikarskim priborom, digitalno štampaju na konvencionalnom slikarskom platnu.
Ali Kolumbo! Štampaju na platnu već godinama! Da, i sigurno nije to to kao kod klasičnog slikanja. Fali ona komponenta neposredne interakcije sa medijumom, materijalom i priborom, fali nemanje "undo" opcije, fali što šta, fali i sam miris boje u nozdrvama! Ali ide ka tome, pojavljuju se printeri koji zapravo mogu štampati u reljefnim nanosima boje kao što je to recimo radio Van Gogh. Večito je bio bez kinte a radio je najskupljom slikarskom tehnikom, nanosio je boju iz tube na platno ne razređujući je! Verovatno bi mrzeo grafičku tablu ali bi mu dobro došla bar za skice! Uštedeo bi neki dinar a ono bar za absint!

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Message
Your Name *
Your Email *
Website

Contact

Bojan Keneški
M.Des.Industrial designer
×